A jó csalihoz kell a jó szerelék is

2016. Január 19.
<< Vissza a témákhoz

Palej Tibor küldte nekünk ezt a cikket, nem titkolva vágyát, hogy csapattag lehessen. Az első lépést már megtette.

Sziasztok!

Biztosan felmerült már bennetek, hogy mi történhet a végszereléketek, csalitok körül. A kiváló csali mit sem ér egy tökéletes végszerelék nélkül, ami lehet egyszerű, pár alkotóelemből, vagy egy bonyolult szerelék. Az én általam leginkább preferáltat szeretném nektek bemutatni, ami ha eddig akadt, mindig biztos sikert hozott, erről a szerelékről nagyon kevés halat vesztettem. Tehát nyugodt szívvel ajánlom nektek is! Ezennel szeretnélek titeket bevezetni a rejtelmeibe!

Akadáshoz a Nash twister horgát használom. Az előke végére megszokott módon fület készítek, és a felesleges damilt levágom. Ezután a fonott előke végére felhúzok egy stoppert, ami a dupla bojli eltávolodásának megakadályozását szolgálja. Azt gondolom, hogy ez egy kihagyhatatlan elem bármilyen előkéről beszélünk.

Felhelyezem az általam preferált csalit, hogy egyszerűbben ki tudjuk mérni a horogtól a kellő távolságot, s levágunk a főzsinórból egy 30 cm-es darabot.

Levágok egy 3mm-es zsugorcsövet és felhúzom a fonott főzsinórra. Utána pedig felhúzom az egészet a horogra, és 5 menettel csomó nélküli kötést kötök. Fontos, hogy a főzsinór mindig a horog öble felé nézzen.

Egy másfél centis zsugorcsövet húzok a horog szárára addig, amíg el nem takarja a csomó nélküli kötésünket, és ezt  a forrásban lévő vízbe mártva összezsugorítom.

Egy darab ólompasztát lecsípek és kb. fél távra a főzsinórra gyúrom. A szerelékünk végére felhúzok egy gubanc gátlót és egy forgót kötök rá. Ezzel a mozdulattal be is fejeztem a szerelék elkészítését ami az alábbi képen látható.

Köszönöm, hogy elolvastátok a cikkemet, nektek is épp oly sok halat kívánok ezzel a szerelékkel, mint amihez nekem volt szerencsém.

Fénykép: Palej Tibor
Írás : Palej Tibor
 

 

 

 

Hírlevél

Ingyenes horgász tippek és trükkökért iratkozz fel most, hogy mindig naprakész legyél...