Előke tanácsok - Combi Rig

2015. Február 02.
<< Vissza a témákhoz

Könnyű elveszni az élőkék útvesztőjében, annyi féle variáció, kiegészítő létezik, hogy néha elgondolkodik az ember mit is tegyen mit is vegyen ahhoz, hogy sikeres legyen.

Ezzel a cikkel azoknak próbálok segítséget nyújtani, akik érdeklődnek az újdonságok iránt vagy csak egy kicsit több esélyt akarnak adni maguknak. Mert ugye amit Te nem teszel meg, azt más megteheti és lehet, hogy ez halakba kerülhet a parton, mondjuk a szomszédoddal szemben, ezért szeretném bemutatni a Combi-riget. Ez az előke több előnyt is nyújt egy sima fonott zsinóros előkével szemben. A neve adja magát, Combi tehát két típusú zsinór kombinációja. Az egyik a monofil Fluorocarbon zsinór, ami az előke hosszabbik részet fogja adni, a másik pedig egy lágy fonott zsinór, ami a horog fölötti 1-2 centit és a hajszálat fogja adni, ezt majd a képeken látni fogjátok.

Amire szügségünk lesz ehez az előkéhez a következők:

 

  • Fluorocarbon előkezsinór.
  • Lágy fonottzsinór.
  • Horog tetszés szerint, ennél az előketipusnál nem ezen van a hangsúly.
  • Horogbefordító, vagy e helyett zsugorcső.
  • Gubancgátlő cső.
  • Csalizásra szánt bojli.
  • A szereléshez csípőfogó, olló, csomóhúzó szerszámok.

Első lépésben a fonott zsinórból vágunk le egy kb 20 cm hosszú darabot, és elkezdjük a hajszálhossz beállítását úgy, ahogy egy normál előkénél is tennénk. A fonottzsinór végére kötünk egy kis fület a fűzőtű segítségével. Szügségünk lesz a csalizásra szánt bojlira is, vagy ha még nem tudjuk mi lesz az, de tudjuk, hogy 20mm-es bojlival szeretnénk horgászni, akkor egy bármilyen 20mmes bojlira. Ez azért fontos már most, mert így pontosan beállíthatjuk a hajszál hosszát az adott csalihoz, és ezzel rengeteg utólagos állítástól megkíméljük magunkat. A bojli minden megkötött előkén ugyan úgy fog állni, és ezzel elősegíti a megfelelő csalifelkínálást és akadást. Akárhány előkét kötünk meg, mindíg ugyan olyan szépen fog álni a csali, amikor majd a vízparton használni fogjuk.
Amint felhúztuk a csalit egy gumiütközővel rögzítjük, mivel most popup golyót és sűlyedő golyót is húztunk a hajszálra és szeretnénk, ha a két golyó egymás mellet maradna. A már megszokott csomómentes csomóval rögzítjuk a horgot a kívánt pozícióban. Én mindig 8-10 fordulattal rögzítem, de erre mindenkinek megvan a maga szerencseszáma.
Ezután következik a számomra fontos horogbefordító gumi. A befordító azért lesz hasznos számunkra, mert elősegíti a horog fordulását, ha az rossz pozícióban van, a hal szájában kialakítása végett el fogja fordítani a horgot és könnyebben meg fogja találni a hal száját. Ennek a kiegészítőnek a hasznosságáról sok vitát olvasok, sokak szerint hasznos, sokak szerint felesleges. Mint ahogy a bevezetőben is írtam, ha elhagyod, csak több lehetőséget adsz a halnak, érdemes mindent megtenni a sikerért főleg akkor, ha csak kevés kapásra számítunk.
Ha a befordítót beállítottuk a megfelelő pozícióba, az előke felével már végeztünk is. Most következik a Fluorocarbon zsinórrész rögzítése a már meglévő félkész előkénkhez. Ezt egy kb 20-30cm hosszú darabbal kezdjük. Ne essetek abba a hibába, hogy túl rövid zsinórdarabot vágtok le, mert utána szenvedés lesz a csomó megkötése vagy túl rövid lesz az előkénk teljes hossza. A Fluorocarbont a fonottal egy Albright csomóval kötjük össze. Ezt az alábbi ábra segítségével kötjük meg. A fluorocarbonból fogunk egy fület. Átbújtatjuk rajta a fonott zsinórt alulról, majd 8 fordulatot rátekerünk az összefogott fluorocarbonra. Ezután csak fogjuk a fonott zsinórt és ugyan abba az irányba visszabújtatjuk, a fülön ahonnan a fonott jön, tehát most felülről lefelé. Megnedvesítjük a kötést és szorosra húzzuk, majd levágjuk a felesleges zsinórt. Ne vágjátok túl rövidre, tőbe a felesleget, mert ez használat közben még szorulni fog pár millimétert és akkor szétcsúszhat majd, ha nincs rajta egy kis felesleg.
Ha ide eljutottunk lényegében már túlvagyunk a nehezén, félig kész az előke. Mostmár csak rá kell húzni a kis gubancgátló csövet az előkére, a végére kötni egy fület.
A kész előkénk előnye az lesz, hogy a hosszú monofil rész elősszöris merevsége miatt kevésbé gubancolódik dobáskor, illetve a mederfenéken is egyenesen nem pedig összetekeredve fekszik le minden alkalommal. Ez tökéletes prezentációt eredményez minden alkalommal, még akkoris ha esetleg beszippantotta a hal, de nem akadt meg elsőre. A fonott rész pedig adja lágyságot, ami elősegíti a horog és a csali mozgását a hal szájában és elősegít az akadást. Így mindkét, fonott és monofil előkék világának előnyeit megkapjuk egy előkében.
 
Hol használjuk? Rövidebb változatát érdemes kötni távdobáshoz bármilyen tipusú vízre, eredményes lehet. Illetve szintén átlagon felüli eredményeket érhetünk el tiszta vizű tavakon is, ahol a maximális láthatatlanság mellet jó akadást kapunk. Próbáljátok ki, érdemes!

 Sok sikert kívánok : Máté Szabolcs
 

 

 

 

Hírlevél

Ingyenes horgász tippek és trükkökért iratkozz fel most, hogy mindig naprakész legyél...