Amikor minden összeáll

2016. Május 13.
<< Vissza a témákhoz

Vannak sikeresebb, és sikertelenebb horgászatok. A következő sorok egy aktív, élménydús sikeres horgászatról szólnak.

Március végén végre elérkezett az az időpont, amit már nagyon vártunk. Szerdán munka után Norbi barátommal és kis fiával, Zsombival célba vettük Székely Őzetanyát. Ez a tó Nyíregyházától körülbelül 20 kilométerre található. Gyönyörű környezet, barátságos emberek és csodaszép halak fogadják az idelátogatókat. A víz egy 24 hektáros, változatos mederű tó, amin 25 állás került kialakításra. A 2006-ban telepített törzsállomány elfoglalta életterét és mára 6-10 kilós egyedsúlyokkal ejthetők ideiglenesen foglyul. Több nagy testű bajszos is él a vízben, köztük olyanok is, amik még eddig nem akadtak horogra. A jelenlegi tórekord 24,9 kiló. Ezenkívül nagy amurok, harcsák és sok fehérhal lakhelye ez a víz. A faházak tökéletesen megfelelnek akár több napos kényelmes horgászathoz is. Négy ágy található a házban, egy hűtő-fűtő klíma, mikró, kishűtő és mind ezek mellett még marad hely élni. A fedett előtér pedig szeles és esős időben is védelmet nyújt. Kövezett út vezet a széles stéghez, amin elfér akár három rod pod. Bátran ajánljuk ezt a helyet mindenkinek. Most viszont már térjünk át az érdekesebb részekre.

Késő délután sikerült megérkeznünk a tóhoz és elfoglalni a 24-es álláson lévő faházat, ami a sziget közepén található. Szerencsére a kis híd pont akkora volt, hogy az utánfutó kényelmesen befért rajta. Ezért nem kézben kellet behurcolkodnunk. Miután előkerítettük a radart, egyből csónakba is szálltunk, hogy még a sötétedés előtt felderítsük az előttünk lévő víztömeget. A parttól egy kőhajításnyira már 1,5-2 méteres mélységet találtunk. Ez 60-70 méterig nem változott, majd lassan lejt egészen 2,5 méterig. Az egyik bóját a stég jobb oldalával szemben 70 méterre tettük le, míg a másikat a baloldalhoz mérve körülbelül 10 méterrel feljebb. Ezután gyors összeraktuk az etetésünket, ami fűszeres, májas és halas bojliból állt vegyesen, főtt magmixből (búza, kukorica és kender) valamint kukoricacsíra pelletből állt. A nagyobb csalógató hatás végett pedig négy féle (MagyarKolbász, Ananász, Fokhagyma és Tutti-Frutti) ízesítésű CSL Double Magnet Liquiddel locsoltunk meg.
Ezt a keveréket egy 5*10 méteres sávon szórtuk ki. Az ólom alá rövid 15-20 centiméteres előkék kerültek, a hajszálakra pedig a Underground bojlik. Első körben én az előbbi, míg Norbi az utóbbival indult neki a hosszú hétvégének. Barátom kezdésként dupla 16 millimétereseket használt, míg én szimpla 20, hóember és 20+16 mm-es főzött golyókat tettem fel. Mire minden a helyére került, már sötét volt és fél 9 körül járhatott. Itt volt az ideje a faház belakásának és a rendrakásnak. Miközben pakolgattunk, ismerős hang ütötte meg a fülünket. Az első halra nem kellett sokat várni, 9 órakor egy 8,8 kilós tükröst tarthattam a kezemben, ami az ananászos 20+16 bojlikat kívánta meg. Fárasztása körülbelül negyed órát vett igénybe. Általánosan elmondható, hogy a halak nagy része szépen kivezethető a stégig, majd indul a fárasztás. Gyors fényképezés és fertőtlenítés után már úszott is tovább. Őt még két társa követte hajnal 3ig, ugyanerre a kombóra 6,5 és 9,2 kilós egyedsúllyal. Utána pár óra alvás következett, de ez is csak a felkelő nap első sugaráig tartott, mert végre Norbi jelzői is muzsikálni kezdtek. Először egy bő 6 kilós töves jelentkezett az Underground NonStop 16+16 milliméteres párosra, majd szintén erre egy 7,5 kilós.
Ezután megejtettük a reggeli etetést, a nappali tért el az esti mixtől, hogy két féle, Ananász&Vajsav és MagyarKolbász ízű Fluore Essence Liquidet is tartalmazott. Ez a termékünk fluo felhőt képez az etetésünk köré, ami így feltűnőbb a halak számára és a felhőben a halak biztonságosabban mernek táplálkozni. A frissítésnél mindegyik hajszálon dupla főzött süllyedő bojlira váltottunk, mert úgy tűnt ez tetszik jobban a nagyérdeműnek. Ezzel körülbelül 9 órára végeztünk is. Majd fél 10kor társamnál egy erős húzós kapással jelentkeztek be az Underground BigBang golyókra. Jó 20 perces fárasztás végén egy gyönyörű egészséges tőponty pihegett a hálóban. Mérlegelésnél a kijelző 12,5 kilót mutatott, ami a túra első 10+os halát jelentette. 12 óra elteltével több, mint 50 kiló összfogásnál tartottunk és meg volt az első nagyobb bajszosunk is. Ezek után el sem tudtuk képzelni, hogy mi vár még ránk az elkövetkezendő napokban.
Napközben csak három pontyot sikerült szákba terelni, egy 9,7 kilógrammos tükrös a GLM&Szilvára éhezett meg, valamint két 6 kiló körüli a MagyarKolbászos bojlira, mindegyik 20+16 mm-es variációban került a hajszálra. Az esti etetés és frissítés végeztével újra ránk esteledett. Fél 9 fele pedig folytatódott az esti matiné. Körülbelül óránként keltünk egy-egy kapásra. Norbi hajnal 3 óra körül egy húzós kapásra riadt fel, a Nonstoppal csalizott szerelékre érkezett az éjszakai vendég. Majd fél órán át küzdött az ellenfelével, mire végre sikerült a bölcsőbe fektetnünk. A gyönyörű tükrös 10 deka híján 13 kilót nyomott, ezzel egy újabb szépséggel bővült a fogási listánk. Reggelig több 4-9 kiló közötti potykával szálltunk még harcba, amik a MagyarKolbász, Fokhagyma, BigBang, Nonstop és WhiteBalance golyókra éheztek meg. 36 óra elteltével 150 kiló összfogásnál és két darab 10+os halnál tartottunk, minden együtt volt, hogy egy igazán ütős horgászat kerekedjen a túrából, viszont sajnos a betörő hidegfront átírta a várt végkifejletet…

Délben mintha teljesen elvágták volna a kapásokat és az egész tavon szinte teljesen megszűntek a kapások. Késő délutánra pedig megjött a szél is, vagy inkább szélviharnak nevezném. A széllökéseknek hála a rod podom és a botok kétszer is elterültek a stégen. Viszont Norbi leleményességének hála a bográccsal és annak láncával áthidaltuk a problémát. Az esti etetés időpontjára sem csillapodott az időjárás, ezért ez kimaradt. Valamint az esti frissítés is csak 1-1 boton sikerült, mert nem tudtunk annyival a bója fölé célozni, hogy legalább annak a pontnak a környékén vessük be a szereléket, ahol mi szerettük volna. A halak kapókedve este azonban elkezdett visszatérni, aminek jelei először Norbinál jelentkeztek. Háromnegyed 9-kor először a 20+16mm-es BigBanggal, majd az újra dobást követően a frissen feltett dupla Csoki&Májjal sikerült két bő hetes tövest becsapni. Hajnal fél 5-ig további három bajszost sikerült még becsapnunk a MagyarKolbásszal és Csoki&Májjal. Majd jött a nagyobbak órája.
Először barátomnak sikerült a túra és saját maga harmadik „tízplusszosával” megküzdenie és egy egészséges majdnem 12 kilós NonStop kedvelőt objektív elé tartani. Hajnalban jött a megérzés, hogy a front elvonultával kipróbálom a kicsit májas beállítású Indicatort. Ez végre meghozta az áttörést és egy 13,4 kilós bajszossal pózolhattam a fényképezőgép előtt. Közvetlen napfelkelte előtt már én is feljegyezhettem egy nagyobb tükröst. Délután 3-ig csak 1-1 kisebb halat sikerült becsapni. Majd fél 4-kor egy ejtős kapáshoz indultam meg a dupla húszas Indicatorral csalizott botomhoz. Mikor lehajoltam a ráemeléshez, abban a pillanatban ellenfelem elementáris erővel kezdte el húzni a zsinórt a dobról. Tudtam, hogy ez egy jobb hal lehet. Szépen lassan, körülbelül 15 perc alatt sikerült a stéghez húzni, ahol azonban semmi jelét nem adta a harc feladásának. Megpróbált betörni a stég alá is, de a dübörgésnek köszönhetően meggondolta magát. Viszont ekkor volt alkalmam először meglátni a méreteit, abban a pillanatban meg is remegett a lábam, mert tudtam, hogy az új egyéni rekordommal állok harcban. Utána még jó tíz percbe tellett megmeríteni a halat, de ez nekem óráknak tűnt. Amikor megláttam, nem akartam hinni a szememnek. Egy óriási tükörponty foglalt helyet a Nash bölcsőben, szinte teljesen kitöltve azt. Jöhetett a mérlegelés, a kijelző pedig kerek 19 kilót mutatott.
Földöntúli boldogság kerített hatalmába engem és Norbit is, régen láttunk ekkora pontyot. Kedves barátom csinált pár képet, lefertőtlenítettük és már útjára is engedtük. Ezzel a számomra abszolút kedvenc GLM&Szilva mellé csatlakozott az Underground Indicator is. Ugyan nagyon örültünk ennek a bajszosnak és még sokszor átéltem utána az egészet, de volt még bő 12 óra a pecából, ezért előkészítettük az utolsó etetést és felkészültünk az éjszakára. A frissítést követően három 8 kiló körüli pontyot sikerült szákba terelnünk, köztük Norbi egy 8,8 kilós félszemű bajszost csalt horogra. Sérülése mára teljesen begyógyult és megtanult ezzel együtt élni. Ilyet mindketten még csak képekről láttunk, azóta is csodáljuk, hogy mire képes az élni akarás. Társamnak kevéssel éjfél előtt érkezett egy 7 kilós tükörponty Csoki&Májra, ami számára a túra utolsó hala volt. Nekem pedig hajnal 3 óra körül jött egy 9 kilós potyka a dupla húszas Decoyra, ami a hosszú hétvégét lezáró uszonyost is jelentette. A reggeli ébredést követően már csak a pakolás és a hazaút volt hátra sajnos.
Viszont ez a pakolás most más volt, mert nagyon sikeres 86 órát zártunk. 287,8 kiló összfogást sikerült elérnünk, ami 37 pontyból állt össze, 7,78 átlaggal. Norbi 157,1, míg én 130,7 súlyt tudtam összességében az objektív elé emelni. 5 darab 10 feletti halat sikerült fognunk, köztük az új egyéni rekordomat jelentő 19 kilós tükröst. Az abszolút favoritok az Undergroundok között a NonStop, az Indicator és a BigBang volt. Életünk eddigi legjobb túráján vagyunk túl és alig várjuk, hogy visszatérhessünk Székely Őzetanyára. Ezúton is köszönjük Istvánnak és csapatának ezt az élményt és rövidesen újra ellátogatunk erre a csodás vízre.
Üdvözlettel:
Benke Norbert és Bene Gábor „Maci”
 
Írta: Bene Gábor  
Fényképezte: Benke Norbert és Bene Gábor

 

 

 

Hírlevél

Ingyenes horgász tippek és trükkökért iratkozz fel most, hogy mindig naprakész legyél...