Eszköztanácsok - Orsók I.

2014. November 26.
<< Vissza a témákhoz

Az eszközvásárlás a horgászatban koránt sem egyszerű azoknak, akik korlátozott anyagi hátérrel rendelkeznek.

Az elmúlt években sok kérdést kapok botokról-orsókról, hogy én mit ajánlanék, és mit használok?
A facebook-on és más portálokon szinte mindenki a Shimano BBLC-t ajánlja az orsók közül… de mi van akkor, ha valaki mást szeretne vagy épp nincs pénze egy Shimano-ra?
Két olyan orsót szeretnék bemutatni, amely szerintem minden helyzetben, megállja a helyét!

 

Íme, az első: a K-Karp Reaction VX:


Ezt írja a gyártó:

2014-ban a K-Karp orsóinak zászlóshajója az új Raction VX. Ezt az orsót az európai vizek igazán nagy kihívásainak megfelelően tervezték, a legnagyobb pontyok becserkészésekor szerzett tapasztalatok  figyelembevételével. A K-Karp évek óta gyűjtötte a tapasztalatokat azzal a céllal, hogy megalkossa azt az orsót, ami kompromisszumok nélkül  egyaránt alkalmas a parti és a csónakos ponty horgászatra. Az orsó rendelkezik egy "Advance Safe Cast System" rendszerrel, ami blokkolja a rotort, ha a felkapó kar nyitva van. Ezzel egy  gyakran bosszúságot okozó problémát küszöböltek ki az orsó tervezői, konkrétan azt, hogy dobáskor nem tud lecsapódni a felkapó kar. (Ön még nem járt így? ...) Ezt a biztonsági rendszert a K-Karp tesztelő csapata részletes vizsgálatoknak vetette alá. A fékerő a szabad állás és egy beállított erő között szabadon változtatható. A féklemezek felváltva acél és grafit anyagból készültek. Ennek köszönhetően a fékerő igen finoman fokozatozható. Ezen kívül további különlegességeket is rejt a REACTION VX, mint például a Worm Shaft Gear + SOS system (zsinór továbbfejlesztett dobra hordása), a zsinór megcsavarodását és káros felmelegedését megakadályozó zsinórvezető görgő (anti twist roller), erős alumínium hajtókar (fighting ALU handle) és a nagy távolságú dobáshoz formázott alumínium dob.

 

További jellemzői:

 • 10 db két oldalon fedett nagy élettartamú golyós csapágy 
 • 1 db nagy élettartamú gördülőcsapágy
 • Worm Shaft + SOS system
 • Computeresen balanszírozott hajtásrendszer
 • Safe Cast System
 • Hollow bail
 • Alu hajtókar
 • Anti-Twist Line Roller titanium-nitird (zsinórvezető görgő)
 • PTFE Drag Washers
 • Víz és porálló fékrendszer
 • Megnövelt 
 • szilárdságú acél főtengely
 • Rendelhető duralumínium pótdob
 • Alu Dob 

És az én véleményem:

Egy jó ár-érték arányú orsót kapunk a pénzünkért, bár szerintem túl sok újdonságot nem mutat más orsókkalszemben. Mégis valahogy jó érzés kézbe venni, és szépen dolgozik fárasztás közben vagy a szerelék bevontatásakor, jó a zsinórképe és nem túl nehéz maga az orsó sem. Dobáshoz és behúzós pecához is kiválóan alkalmas, szóval… akinek tetszik, én bátran ajánlom, hiszen nem egy tucat árut vásárolunk, ha megvesszük ezt az orsót.

  

És a második: az Endless:


Ezt írja a gyártó:

Ezt az orsót a K-Karp mindazon híveknek ajánlja, akik szeretik az extrém pontyhorgászatot. Ez a " Big Free Runner " orsó egy új, dobon elhelyezett, hagyományos fékre kifejlesztett Fast Play Drag névre keresztelt fékkapcsolási rendszerrel rendelkezik. Ennél az új mechanizmusnál a másodlagos- és a főfék szabályozása egymástól független. Ebből egy olyannyira finom rendszer-szabályzás következik, amely lehetővé teszi, hogy a " nyeletőfék" állásból egyszerűen a dob csappantyújának mintegy fél fordulattal történő elforgatásával válthassuk át a beállítottra. A küzdelem során lehet leginkább ezt a gyors FPD szabályzási rendszert értékelni, amely biztosítja, hogy a halat mindvégig tökéletesen az ellenőrzésünk alatt tarthassuk. Ezen a műszaki jellegen felül, még további számtalan kiváló tulajdonság jellemzi ezt a vadonatúj Endless-t. Közölük kiemelkedik a tömör anyagból esztergályozott hajtókar, a gubanc gátló zsinórvezető görgő a csöves szerkezetű felkapó kar, amely könnyedséget, ugyanakkor ellenálló képességet kölcsönöz, valamint a keresztmenetes csévélés a még hosszabb dobások érdekében. Említésre méltó részlet még a különleges, rozsdamentes fék, amely a lamelláknak végtelen élettartamot biztosít. A nyolc darab hosszú élettartamú csapágy zárja ezt a technológia-koncentrátumot. Megjelent a család legkisebbje, a távoli horgászatot kedvelő feeder-horgászok nagy örömére a 6500 jelzésű Endless. A fent említett orsókhoz rendelhető alumínium pótdob is.
 

Az én véleményem:

Egy igazi robosztus, nagyhalas orsó (itt a 10000-res méretre gondolok). Kiváló választás annak a ki kedveli ezt a fékrendszerű orsót.Hátránya, hogy picit talán nehéz, de ez nem befolyásol szinte semmit a horgászat során. Nekem a két orsó közül ez tetszik jobban! A műszaki jellemzőkkel és tulajdonságaival nem untatnék senkit, azt a gyártó leírójában megtaláljátok.Még talán annyit megemlítenék, hogy sok mindent kipróbáltam az utóbbi időben a K-Karp-tól és nem csalódtam semmiben sem. Olasz design elfogadható árakon. Pontyozóktól-pontyozóknak: K-Karp

 A termékeket megvásárolhatjátok a www.damil.hu-n!
 

 

 

 

Hírlevél

Ingyenes horgász tippek és trükkökért iratkozz fel most, hogy mindig naprakész legyél...