Hogyan használjam - I.rész - A Belachan.

2014. December 16.
<< Vissza a témákhoz

Ebben a rövid cikkben a belachan-ról esik szó, ami segítséget nyújthat a felhasználásában.

 
A belachan a modern pontyhorgászatban egy igen népszerű alapanyag. Széles körben felhasználható, négy évszakos, és ami a legfontosabb, hogy természetes összetevő, amit mi sem bizonyít jobban, mint az eredete ugyanis a Belachan (erjesztett sós garnéla) egy közkedvelt ételízesítő, hozzávaló a Maláj, Thai, Indonéz, stb. konyában. Én azt gondolom, hogy itthon Magyarországon soha nem fogjuk a konyhai remekműveinknek közé sorolni, de a pontyhorgászatban kis ötletességgel, minőségi attraktánsként használhatjuk, és mivel erős, jellegzetes illattal rendelkezik, bátran aromásíthatunk is vele. A belachan tehát egy rák paszta, amit a gyakorta megtalálhatunk a pontyhorgászatban, de van más változatban is a termékpalettán. Megtaláljuk többek közt liquid koncentrált kivonatként, és olyan különálló termékként, ami erre az ízesítésre épül. A paszta egy tiszta termék, tehát minden járulékanyagtól mentes, ezért adagolásában igen gazdaságos, csak egy reszelő szükséges a használatához. Alkalmazható bojli és paszta készítéshez, stick-mix-hez, de akár etetőanyag attraktánsként is használható. Én speciel előszeretettel használom pva zsákba is reszelve, egyéb csalogató anyag mellé.


 
Bojli készítésnél a tojás lébe reszelve ajánlott a terméket adagolni. Én kilónként a 100gr-os adagot ajánlom, ha ezt az ízesítést képviseli a bojli, ha háttér íz, akkor csak 50gr/kg. Annyit hozzátennék a dologhoz, hogy a tojás lébe  kell feloldani a reszeléket, ezért célszerű a tojások felütésével és a blokk lereszelésével kezdeni a bojli készítést.

A paszta készítését a vízparton ajánlom, mivel ez nem egy „szükséges” kiegészítő, hanem csak egy alternatíva a kapástalan időszakban. Ezért jó, ha a táskánkban megpihen egy blokk, viszont ehhez az, INDONESIAN BELACHAN LIQUID EXTRACT használatát is tanácsolom. A paszta lényege szerintem a koncentráltságon alapszik, tehát ilyenkor a jelleget adó anyag mennyisége a domináns a keverékben, és ha a nedvességet adó anyagunk is az ízesítéssel egyező, azzal csak hozzátettünk a pasztánkhoz, nembeszélve arról, hogy a extract-ban koncentrált kivonatként is hozzáadjuk a belachan-t.

A Stick-mix használata szerintem stílusbeli kérdés. Van, aki nem húz be nélküle, van, aki csak alternatívaként használja, és van olyan, aki szerint baromság az egész. Én nem is akarok állást foglalni ez ügyben, viszont tanácsot adhatok. Több választási lehetőségünk van, ha stick-mix-et szeretnénk használni. Van a kész termékünk, a BAG & STICK MIX COMBO BELACHAN & CRUSTACEAN, ami egyéb kiegészítésre nem szorul, viszont a maximalista horgászoknak az üveges belachan liquid-et ajánlom. Darabos, közepes nedvességtartalmú termék, jól passzol a stick szerkezetéhez. Azoknak, akik saját maguk állítják össze a mix-et, azoknak alapvetően ajánlom az üveges belachan-t, mivel egyszerűbb, mint a blokk reszelékét a homogén közegben feloldani, az sem lehetetlen, de azt gondolom az egyszerűség kézenfekvőbb.

 
 
Az etetőanyagban (method mix) ben való alkalmazása nem annyira hétköznapi fogás, de szerintem okos választás. Egy natúr keverékhez egy fél blokk reszelését ajánlom, amit aztán kellően el kell keverni a mixünkbe. Nem fontos oldani a reszelékét, viszont a vízhez kilónként legalább 250 ml INDONESIAN BELACHAN LIQUID EXTRACT-t ajánlok. A belachan termékek azt gondolom nem drága termékek, ha figyelembe vesszük felhasználásának körét. Ha összevetünk például egy Belachan blokk-ot és egy jobbféle aromát, máris látni fogjuk, hogy a blokk jobban megéri, és egy működő négy évszakos ízesítést alkalmazhatunk, nembeszélve aról hogy az arománk természetes összetevő.


 

Sok sikert kívánok a termékeinkhez, kérdéseitekkel forduljatok hozzám bátran.

Írta: Vitéz Zoltán
 

 

 

 

Hírlevél

Ingyenes horgász tippek és trükkökért iratkozz fel most, hogy mindig naprakész legyél...