Nem egy átlagos szezonkezdet.

2018. Április 19.
<< Vissza a témákhoz

Új évad, új csali, új kihívások!

A március vége, április eleje minden horgásznak a szezonkezdetet jelenti. Természetesen én is epekedve vártam a jóidőt, mivel a mostani horgászatom kicsit többről szólt, mint egy szokásos évadnyitó horgászat. Nem titok, 7 hónapja egy olyan csalin munkálkodunk, ami kifejezetten a Balatonra, és a hozzá hasonló nagy terjedelmű óriástavakra tervezett bojli. Felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért kell külön csalit készíteni a nagy kiterjedésű víz típusokhoz miben különbözhet egy ilyen csali.
A csaligyártás egy nagyon összetett folyamat. Nagyon sok igénynek kell megfelelni, mivel a horgászok rengetek különböző tavakat-tározókat keresnek fel. Ezen belül is változhat a halsűrűség, a horgász módszere, stílusa, és természetesen a tó mérete, illetve azt is számításba kell venni, hogy mennyi ideje van a horgásznak arra, hogy effektív a vízparton töltsön.
Van olyan horgász, aki a „gyors” csalikat preferálja, mert nincs ideje napokat a vízparton ülnie, és inkább fogjon többet, mint nagyobbat. Van olyan sporttárs, aki kifejezetten, a „kiülős” horgászatot kedveli, ami általában sok idővel, energiával és a kapitális fogással párosul. Realizálható ennek a keveredése is, pontosabban inkább úgy fogalmaznám meg, hogy nagy halsűrűségű „gyors” pályán van lehetősége horgászni a sporttársnak, de ezen belül szeretne szelektálni, hogy inkább lehetőleg egy kapás legyen, de az kapitális legyen... És itt jön képbe egy olyan szegmens, ahol ennél még összetettebb tényezőket kell megvizsgálni.
Léteznek azok a horgászok, akik kifejezetten a nagy tavakat, esetleg a „vadvizeket” látogatják. Ebben az esetben a gyártónak a változó halsűrűségen, a csali jellegén és ízesítésén kívül teljesen más szempontokat is figyelembe kell vennie. Ebben az esetben a horgászoknak kifejezetten nem mindegy, hogy egy 5 kilós pontyért kell újra visszahúzni 250-350 méterre, vagy egy 15 kilós miatt. A balatoni horgászatnál még azt a tényezőt is figyelembe kell venni, hogy ha halfogás volt, és nem tud a horgász visszahúzni a viharjelzés miatt (akár egy napon keresztül), akkor se bánkódjon, mert a fogási eredmény kompenzálja azt az időt, amíg vissza nem veszik a viharjelzést. Természetesen ezt nem lehet papírforma szerint 100%-ban garantálni, de közelíteni lehet ehhez az értékhez, és akkor már kijelenthető, hogy jó eséllyel nem okoz csalódást a kapás, ha egy időre lehetetlenné válik a behúzás.
Szaporíthatnám tovább a karaktereket, a csali jellegével kapcsolatban is (ízvilág, aroma koncentráció, textúra, vízben oldhatóság, stb) de úgy gondolom összességében, aki horgászott már a balatonon, vagy egyéb nagy terjedelmű vízen, az tudja, hogy mik azok a tényezők, amiknek meg kell felelnie ebben az esetben egy bojlinak.
Tehát adott volt a feladat, és abban a szerencsés helyzetben voltam társammal, Bacsó Andrással karöltve, hogy mi próbálhattuk le elsőként azokat a csalikat, amiket elsősorban a nagy terjedelmű vizekre terveztük. A csali koncepciója már körvonalazódik, viszont a teljes specifikációt egy külön írásban szeretném prezentálni. Annyit leszögezhetek, hogy egy jól átgondolt koncepciót alkottunk meg, ami figyelembe veszi a fentebb leírt követelményeket.A horgásztúránk egy hétig tartott. Az időjárás sajnos nem volt kegyes hozzánk, nagyon sok viharjelzést kellett átvészelnünk, ingadozó hőmérséklettel, széliránnyal, változó frontokkal fűszerezve.
Nem horgásztunk nagyon messze, szerencsére körülbelül 300 méterre találtunk olyan mederviszonyt, amit érdemesnek találtunk a meghorgászásra. Az állandó szélnek köszönhetően keményen meg kellett dolgozni minden visszahúzásért, ami az akkumulátorokat is megviselte. (Ugye ilyenkor realizálódik a horgászban, hogy miért dolgozik a vízparton).
Szerencsére a jól átgondolt csaliknak köszönhetően talán egy halat fogtunk 5 kiló körül, a többi mind 8 kilogramm fölött volt. Ez egy egészséges értékrendben egy kiváló teljesítmény a balatoni horgászathoz viszonyítva. Úgy érzem, hogy az az elgondolás, ami szerint megterveztük a csalikat, eredményezte azt, hogy majdnem minden kapásunk jó eredményt produkált, és nem volt olyan kellemetlen érzése egyikünknek sem, hogy bár ne sült volna el a bot, még ha utána 12 órán keresztül a vízparton pihent a horog.

Írta : Vitéz Zoltán

 
 

 

 

 

Hírlevél

Ingyenes horgász tippek és trükkökért iratkozz fel most, hogy mindig naprakész legyél...