Női szemmel - Rövid pecák, feeder kontra bojli

2015. Június 27.
<< Vissza a témákhoz

Mire elég 12 óra? Tény! Nem sokra, de kellő átgondolással tartalmas idő is lehet.

12 óra, semmi több.
A mai világban, amikor ki sem látszunk a sok feladat és munka alól, sokszor nem jut elég idő a horgászatra. Sokan egy nappali pecára már ki sem mennek, mert macera a sok pakolás, cipekedés és kevés az idő uszonyos barátaink horogra csalására, pedig meg van a rövidtávú horgászat maga szépsége is. Személy szerint a tavalyi évben sokszor jártam 12 órákra és szép élményekkel lettem gazdagabb. Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy mozduljon ki, nem csak többnapos horgászatok alkalmával lehet jó halakat fogni.
 
Hova és mivel?
Ez mindig komoly fejtörést okoz Nekem, hogy milyen jellegű helyre menjek, ahol kényelmesen, nyugodtan tölthetem el ezt az időt és halat is foghatok. A hétvégén úgy döntöttem egyik nap egy iszapos, kisvizű tavat látogatok meg, a másik nap pedig egy mély, tiszta vizű bányatóra megyek. Ilyenkor két féle bottal indulok el, mert imádok folyamatosan ténykedni a feederrel, sok halat fárasztani, de a nagyokra bent pihentetek mellette egy bojlis botot is. Kiérkeztem a kiszemelt bányatóra, nem tétlenkedtem, nekiláttam összeállítani az etetőanyagot, amit később a method kosaramba teszek majd, illetve etetni használok partközelbe. Ezen a hétvégén fűszeres íz világot választottam, abban még sosem csalódtam sehol.
Egy fűszeres alapú, durvább stick-mixet kevertem kukoricával, pirított apró magvakkal, fűszeres aromákkal, locsolókkal és pisztráng táppal. Egy intenzíven dolgozó, gyorsan felhősítő anyagot kaptam, ami után a sok aprómag, kukorica és pellet még sokáig csábította turkálásra a pontyokat.
 
Tiszta víz, mélység
Nyáron jellemző bajszos barátainkra, hogy a sekélyebb, melegebb részein tartózkodnak a bányatavaknak, ami jelen tó esetében ismerve meder adottságait, csak a part szélén lehetséges, így magam előtt a parttól 4-6 méterre etettem egy nem túl nagy területet.  Ott a víz már elérte a közel 5 métert és még egy gödröt is találtam. Amikor már a bojlis és a feeder bot is bent volt, én is lazíthattam egy kicsit, de nem sokáig, mert 20 perc eltelte után megérkezett az első pontyom. Egész napom akció dúsan telt, csak a bojli pihent bent sokáig, a nagy halra várva. Délután megtört az elektromos jelzőm csendje is, elképesztő lendülettel indult meg a hal. Hosszas fárasztás vette ekkor kezdetét és sok izgalom, mivel jobbról mellettem 4-5 méterre volt egy nagy vascső a víz alatt, ami már sok nagy ponty szabadulását segítette elő az évek alatt. Szerencsére sikerült onnan elirányítanom, már csak a balról ülő horgászokra kellett figyelnem. Amikor feljött és megpillantottam, nagyon megörültem, egy tökéletes, hatalmas, sötét aranybarna színű pikkelyes volt, 13 kg-ot nyomott.
Összességében nagyon eredményes napot zártam a bányatavon, bojlis szerelékem szépen szelektálva két halat adott (8 kg,13 kg), feederrel pedig igazán kiszórakozhattam magam a közel egy tucat kisebb méretű pontyommal. Teljesült hát a kívánságom, fogtam sok halat és jöttek nagyok is.

 
70 cm, iszap, nád…
Másnap egy sekély, meleg vizű, iszapos tavat látogattam meg. A taktikám itt is hasonló volt, feederrel közel a parthoz a nád szélébe etettem egy helyet, a bojlis szerelék itt azonban messzebb került. Itt is fűszeres golyót használtam, most a nagy favorit magyar kolbászos helyett frankfurtit. Ez a nap a várakozásaimat felülmúlva egyenesen csodásan sikerült.
A halak rövid idő alatt szép számban jelentek meg az etetésen, a nádas előtti rész beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. A feederen nagy kedvencemet, a 8mm-es banán-halas pelletet használtam, ami igencsak tetszett a kis bajszosoknak is. Nem volt pihenés, egész nap folyamatosan görbült a botspicc. 

Itt is kétszer szólalt meg a rekkentő hőségben és a 70 cm-es vízben az elektromos jelzőm. A másodiknál már éreztem azt az ellenállást, ami mindig megdobogtatja a szívem. Nem az etetésre vagy mellé horgásztam, annyira lekötött a feederezés, hogy csak vaktában, 1 szem bojlival dobtam be, ami ilyen tavakon nagy eséllyel adhat nagyobb testű halat. Nagyon megörültem ismét, amikor megpillantottam tükrös barátom méreteit, a mérleg itt 11 kg-ot mutatott. Ez a nap is jól sikerült, összesen 38 db ponty került matracra.
 
Minden jó, ha hal a vége!
Ismét nem csalódtam, fantasztikusan éreztem magam a hétvégén és nem bántam meg, hogy nem egy helyre, 2 napra mentem, hanem rövid horgászatokat választottam két különböző vízen. A feeder bot folyamatosan gondoskodott a szórakozásomról, a pörgésről, a bojlis botom pedig adta a nagy halakat. Tökéletes kombináció, professzionális Big Carp Baits termékekkel.

Írta és fényképezte: Gajdos Anikó

 

 

 

 

Hírlevél

Ingyenes horgász tippek és trükkökért iratkozz fel most, hogy mindig naprakész legyél...